Kondiitrimaailma üks armastatumaid tooraineid on šokolaad. Ent ometi valmistab vt paljudele alguses alusetut hirmu ja segadust. Miks šokolaad ei hangu? Miks läks šokolaad tükki? Miks on šokolaadil hallid triibud? Mida selle šokolaadiga üldse teha, et näe näpu vahel kohe ei sulaks? Kuidas saada pea šokolaadikreemi?
Vaata vaid väike osa küsmustest, mis saavad koolituse jooksul vastatud ja lahti seletatud.
Teooria ja harjutamise taustal valmivad ka tooted, mida osalejad saavad koju kaasa võtta.
1 | Õppekava nimetus | Šokolaaditöö algajale |
2 | Õppekava rühm | Toiduainete töötlemine |
3 | Õpiväljundid | Õpilane on saanud uusi teadmisi ja oskusi šokolaadiga töötamiseks. |
4 | Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused | Õpingute alustamise tingimused puuduvad. Varasemad kondiitrialased teadmised ei ole nõutud. Sihtgrupp – isikud, kes soovivad õppida šokolaadiga töötamist. |
5 | Õppe kogumaht | 5 akadeemilist tundi, sh 2 ak/h auditoorne õpe, 3 ak/h praktika. |
6 | Õppe sisu | Koolitus on üles ehitatud sellisel viisil, et põimitud on teoreetiline loeng ning praktilised šokolaaditöö harjutused. Kõiki asju valmistatakse üheskoos, koolitaja ettenäitamisel ja juhendamisel. Kõik saavad vähemalt ühe korra tempereerida šokolaadi enda valitud meetodil. Peamised teemad: Ganache ja trühvlite valmistamine Šokolaadi tempereerimine erinevatel meetoditel Šokolaaditahvel šokolaadivormi abil Koolitusel arutletakse muulugas läbi erinevad koostisosad ning mida nende puhul silmas pidada perfektse tulemuse saavutamiseks. Õppetöö lõpus toimub valminud šokolaaditoodete esitlus, mille käigus analüüsitakse tehtud töid ning arutletakse veel kord läbi olulisemad teoreetilised aspektid. Koolitusel käsitletavad teemad: Šokolaadi liigid, info pakendil, säilitamine;õigete töövahendite ja -võtete kasutamine;peamised vead ja nende vältimine;dekoratsioonid;töötamine vormidega. |
7 | Õppekeskkonna kirjeldus | Õpe toimub modernses õppeköögis, mis on täielikult varustatud õppetööks vajaliku tehnikaga. Osalejatele on tagatud töövahendid, põlled, tooraine ja pakendid tehtud toodete kaasa võtmiseks. |
8 | Õppematerjalide loend | Koolitaja poolt koostatud materjalid. |
9 | Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid | Koolituse lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös 100%. Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist – õigete töövahendite- ja võtete kasutamist. Lõpus hinnatakse valmistatud toodete korrektsust. Osalejatele, kes on osalenud õppetöös nõutud mahus, kasutavad õigeid töövõtteid ning valmistavad korrektsed tooted, väljastatakse tunnistus. Osalejatele, kes ei saavutanud õpitulemusi, kuid võtsid osa õppetööst, väljastatakse tõend. |
10 | Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldus | Kondiitrialaste kursuste läbimine vähemalt 50 akadeemilist tundi. Praktiline õpetamise kogemus vähemalt 50 akadeemilist tundi. |