Toidukoolitused algajatele ja hobikokkadele

Magusad koolitused kõigile

Eesti ja Euroopa parimatelt kondiitritelt

Sefiirililled on peen söödav käsitöö. Viimasel ajal koguvad üha suuremat populaarsust söödavad kimbud – sületäis õiteilu õunasefiirist. Õunasefiir on magushapu, aromaatne ja oma tekstuurilt meenutab ehk isegi veidi vahukommi – kiidavad ka muidu sefiiriskeptikud.

Sellel teemal on väga vähe eestikeelseid koolitusi, hea võimalus uus oskus omandada.

Koolitus on mõeldud kõigile, kes soovivad õppida valmistama sefiirist lilli, mida saab sättida nii kimpu kui ka karpi. Eelnevat kogemust ei ole nõutud – koolituselt saab retseptid ja põhitõed, et siis kodus edasi proovida ja vilumust arendada. Kõik koolitusel osalejad saavad valmistada õunasefiirist erinevaid õisi ja lehti, mis hiljem karbiga koju kaasa võetakse (vajavad stabiliseerumiseks ca 24h aega – hea võimalus kodus kohe õpitut järgi proovida ja õied kimpu seada või hoopis näiteks torti kaunistada) ja iga osaleja lahkub koolituselt ühe sefiirililledest kimbuga (koolitaja poolt varem ette valmistatud õitest ja lehtedest). 

Koolituse hind sisaldab: õppematerjalid, tooraine, kohv-tee, kimbu aluse materjalid, pakendid toodete koju viimiseks.

Koolitus kestab ca 5-6 tundi.

1Õppekava nimetusSefiirililled
2Õppekava rühmToiduainete töötlemine
3ÕpiväljundidÕpilane on saanud uusi teadmisi ja oskusi sefiirilillede valmistamiseks pritsitehnikas, teab kompositsiooni- ja värviõpetuse põhitõdesid, oskab meisterdada sefiirikimbu alust ja teab sefiirilillede erinevaid  kasutusvõimalusi.
4Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimusedÕpingute alustamise tingimused puuduvad. Varasemad kondiitrialased teadmised ei ole nõutud. Sihtgrupp – isikud, kes soovivad õppida lillede valmistamist õunasefiirist.
5Õppe kogumaht8 akadeemilist tundi, sh 2 ak/h auditoorne õpe, 6 ak/h praktika.
6Õppe sisuKoolitus on üles ehitatud sellisel viisil, et põimitud on teoreetiline loeng ning praktika. Osalejad jaotatakse meeskondadesse ning iga meeskond valmistab õunasefiirist lilli koolitaja ettenäitamisel ja juhendamisel. Koolitusel valmivad: Õunasefiirist lilleõied ja -lehed karbiga kaasa võtmiseksSefiirililledest kimp ja kimbualuse konstuktsioon Koolitusel arutletakse muuhulgas läbi erinevad koostisosad ning mida nende puhul silmas pidada perfektse tulemuse saavutamiseks. Õppetöö lõpus toimub valminud sefiirilillede ja -kimpude esitlus, mille käigus analüüsitakse tehtud töid ning arutletakse veel kord läbi olulisemad teoreetilised aspektid. Koolitusel käsitletavad teemad: Õunasefiirist lillede ja lehtede valmistamine pritsitehnikas ja nende säilitamine;õigete töövahendite ja -võtete kasutamine;peamised vead ja nende vältimine;värvi- ja kompositsiooniõpetuse põhitõedsefiirilillede kasutusvõimalused.
7Õppekeskkonna kirjeldusÕpe toimub modernses õppeköögis, mis on täielikult varustatud õppetööks vajaliku tehnikaga. Osalejatele on tagatud töövahendid, põlled, tooraine ja pakendid tehtud toodete kaasa võtmiseks.
8Õppematerjalide loendKoolitaja poolt koostatud materjalid.
9Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendidKoolituse lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös 100%. Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist – õigete töövahendite- ja võtete kasutamist. Lõpus hinnatakse valmistatud toodete korrektsust. Osalejatele, kes on osalenud õppetöös nõutud mahus, kasutavad õigeid töövõtteid ning valmistavad korrektsed tooted, väljastatakse tunnistus. Osalejatele, kes ei saavutanud õpitulemusi, kuid võtsid osa õppetööst, väljastatakse tõend.  
10Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldusKondiitrialaste kursuste läbimine vähemalt 50 akadeemilist tundi. Praktiline õpetamise kogemus vähemalt 50 akadeemilist tundi.