Õppekava
Pärmi-lehttainast saiakesed ja pirukad
- Õppekavarühm Toiduainete töötlemine
- Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides):10
kontakttunde: 10, sh praktiline töö: 10
- Õppekava koostamise alus
Õppekava koostamise aluseks on Pagar tase 4 kutsestandardi kompetentsid B.2 Pagar, tase 4 üldoskused ja B.3.1 Nisutainatoodete valmistamine kompetentsid
- Sihtgrupp
Koolituse sihtgrupiks on algajad pagarid, kondiitrid ja kokad. Sobib ka koduköögi küpsetajatele, ettevõtjatele, üldhariduskoolide ja kutsekoolide õpetajatele kes soovivad oma oskusi arendada.
- Õppe alustamise tingimused
Nõuded puuduvad.
- Õppe eesmärk
Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada lamineeritud pärmitainast ehk pärmi-lehttainast saiakesi ja pirukaid.
- Õpiväljundid
Koolituse lõpuks õppija:
- valmistab ette vajalikud seadmed ja toorained;
- valmistab tainad vastavalt retseptile;
- tükeldab, kihistab, vormib ja kergitab ja küpsetab tooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile;
- teab toodete kvaliteedi näitajaid ja teab võimalike defektide ja vigade põhjuseid.
- Õppesisu
Teema nimetus: Pärmiga lamineeritud nisutainatoodete valmistamine.
1. Pärmiga nisutainatoodete valmistamise tehnoloogiad
2. Pärmiga nisutainatoodete valmistamine: Viini saiake, Šokolaadisai (Pain au chocolat), Rosinarull (Pain aux raisins), Klassikaline võicroissant, Lipscroissant Diplomat kreemiga ja maasikatäidisega, Sibula-spinati pirukas, Šampinjoni- peekoni pirukas, Päikesekuivatatud tomati mozzarella pirukas, Sinihallitusjuustu pirukas
3. Küpsetuseelne- ja -järgne viimistlemine – puisted, želeed, määrded, glasuurid
4. Pooltoodete viimistlemine
5. Valmistoote sensoorne hindamine
- Õppekeskkond
Teoreetiline osa viiakse läbi õppeklassis, kus on õppetööks vajalik sisustus ja õppetehnika. Praktiliseks õppeks on 12-kohalised õppeklassid sisustatud järgmiselt: pagariahjud, kerkekapp, tainasegajad, pagarilauad, vahustajad, külmikud, kaalud jm väiketöövahendid. Puhastus- ja hügieenitarbed.
- Iseseisev töö
Puudub
- Õppematerjalide loend
Koolitaja õppematerjalid ja tehnoloogilised juhendid
- Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid
- Osalemine praktilises tegevuses.
Hindamismeetodid
Praktiline töö: pagaritoodete valmistamine ja analüüs.
Hindamiskriteeriumid: Tooted on valmistatud vastavalt tehnoloogilisele juhendile.
- Kursuse läbimisel väljastatav dokument (tunnistus või tõend)
Koolituse läbinutele väljastakse tunnistus koolitusel osalemise kohta.
- Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus
Toiduainete töötlemise valdkonna kutseõpetaja, kellel on toiduainete töötlemise magistrikraat ja kutseõpetaja kvalifikatsioon ning täiskasvanute koolitaja töökogemus.