Õppekava
Gluteenivabad pagaritooted
- Õppekavarühm Toiduainete töötlemine
- Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides):10
kontakttunde: 10, sh praktiline töö: 10
- Õppekava koostamise alus
Õppekava koostamise aluseks on Pagar tase 4 kutsestandardi kompetentsid B.3 Pagar, tase 4 Kohustuslikud kompetentsidja B.3.3 Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine.
- Sihtgrupp
Koolituse sihtgrupiks on algajad pagarid, kondiitrid ja kokad. Sobib ka koduköögi küpsetajatele, ettevõtjatele, üldhariduskoolide ja kutsekoolide õpetajatele kes soovivad oma oskusi arendada.
- Õppe alustamise tingimused
Nõuded puuduvad.
- Õppe eesmärk
Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada erinevatest jahudest gluteenivabad pagaritooted.
- Õpiväljundid
Koolituse lõpuks õppija:
- valmistab ette vajalikud seadmed ja toorained;
- valmistab tainad vastavalt retseptile;
- tükeldab, kihistab, vormib ja kergitab ja küpsetab tooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile;
- teab toodete kvaliteedi näitajaid ja teab võimalike defektide ja vigade põhjuseid.
- Õppesisu
Teema nimetus: Gluteenivabade pagaritoodete valmistamine.
- Gluteenivabade toodete valmistamise tehnoloogiad
- Gluteenivabad toorained ja nende erilisus
- Gluteenivabade toodete märgistamine
- Valmistoote sensoorne hindamine
- Õppekeskkond
Teoreetiline osa viiakse läbi õppeklassis, kus on õppetööks vajalik sisustus ja õppetehnika. Praktiliseks õppeks on 12-kohalised õppeklassid sisustatud järgmiselt: pagariahjud, kerkekapp, tainasegajad, pagarilauad, vahustajad, külmikud, kaalud jm väiketöövahendid. Puhastus- ja hügieenitarbed.
- Iseseisev töö
Puudub
- Õppematerjalide loend
Koolitaja õppematerjalid ja tehnoloogilised juhendid
- Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid
- Osalemine praktilises tegevuses.
Hindamismeetodid
Praktiline töö: pagaritoodete valmistamine ja analüüs.
Hindamiskriteeriumid: Tooted on valmistatud vastavalt tehnoloogilisele juhendile.
- Kursuse läbimisel väljastatav dokument (tunnistus või tõend)
Koolituse läbinutele väljastatakse tunnistus koolitusel osalemise kohta.
- Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus
Toiduainete töötlemise valdkonna kutseõpetaja, kellel on toiduainete töötlemise magistrikraat ja kutseõpetaja kvalifikatsioon ning täiskasvanute koolitaja töökogemus.