Maksapasteedid on iga eestlase pidulaua lemmik ja miks mitte ka argipäeva toitev võileivakate, ise
tehtud algusest lõpuni, ja miski muu ei maitse enam paremini.
Ilmselt mäletavad kõik kuidas vanema tegi vanasti kodus ise pasteeti aga kui paljud perenaised ise
täna seda enam teevad? Julgustan väga ise tegema, sest pasteet saab hoopis teise ilme kui see on
ise tehtud ja veel huvitavaks tehtud. Pasteetide sisse saab lisada huvitavaid lisandeid mis
muudavad nad väga omanäoliseks ja maitsvaks.
Koolitus kestab 4-5 tundi ja koolitusel õpime valima pasteedi tooraineid, õpime toorainet õigesti
käsitlema ja ette valmistama. Räägime üle põhilised asjad kuidas pasteet alati õnnestuks. Teeme
viite sorti pasteeti, kõik erinevate retseptide järgi ja ka erinevate loomade maksast. Kindlasti leiab
igaüks oma lemmiku.
Valmistamisele tulevad:
- Hõrk sea maksapasteet koos sibulamoosiga mütsiga
- Kanamaksa Mousse vintis ploomidega
- Flambeeritud veisemaksapasteet
- Peen lambamaksa paté
- Maksapasteet suitsuliha ja maitsevõiga
Kursus sobib nii hobikokkajale kui ka edasijõudnutele, samuti jahimeestele. Eelnevaid teadmisi ei
ole eelnevalt nõutud.
Koolituse hind sisaldab: õppematerjalid, tooraine, kohv-tee, pakend toodete koju
viimiseks.
1 Õppekava nimetus Hõrkude pasteetide valmistamise koolitus
2 Õppekava rühm Toiduainete töötlemine
3 Õpiväljundid Õppija valmistab erinevate koostise ja lisanditega valmistatud pasteete
4
Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused
Õpingute alustamise tingimused puuduvad.
Sihtgrupp – vorstide valmistamist õppida soovivad isikud.
5 Õppe kogumaht 5 akadeemilist tundi, kõik tunnid on praktilised
6 Eesmärk
Õppija on omandanud pasteetide valmistamise põhimõtted.
Oskab valida pasteetidele sobivat toorainet, maitse- ja
lisaaineid ning lisandeid. Valmistab erinevaid pasteete
retsepti alusel ning oskab pasteetide tooraine õige režiimiga
kuumtöödelda.
7 Õppe sisu
Koolitus algab põgusa teoreetilise loenguga, millele järgneb
praktika – õppijad jagunevad meeskondadesse ning iga
meeskond valmistab ühe retsepti alusel pasteeti ja sellele
sobivaid lisandeid.
Koolitusel käsitletavad teemad:
✔ Pasteedi tooraine valik ja ettevalmistamine;
✔ maitseainete ja lisandite valik ja ettevalmistamine;
✔ õigete töövahendite ja -võtete kasutamine;
✔ tooraine kuumtöötlemine ja maitsestamine;
✔ pasteedimassi peenestamine ja vahustamine ;
✔ pasteetide katmine lisanditega.
8 Õppekeskkonna kirjeldus
Õpe toimub modernses õpperuumis, mis on täielikult
varustatud õppeks vajaliku tehnikaga. On tagatud
töövahendid, põlled, tooraine ja pakendid tehtud toodete
kaasa võtmiseks.
9 Õppematerjalide loend Koolitaja poolt koostatud materjalid paberkandjal.
10 Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid
Koolituse lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös
100%. Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist –
õigete töövahendite- ja võtete kasutamist. Lõpus hinnatakse
valmistatud toodete korrektsust.
Õppijatele, kes on osalenud õppetöös nõutud mahus,
kasutavad õigeid töövõtteid ning valmistavad korrektsed
tooted, väljastatakse tunnistus.
Muul juhul väljastatakse soovi korral tõend.
11 Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi-
või töökogemuse kirjeldus
Erialaste kursuste läbimine vähemalt 50 akadeemilist
tundi või õpetamise kogemus ja silmapaistvad tulemused
õpetataval teemal praktikuna.
12 Õppekava alus
–