Toidukoolitused algajatele ja hobikokkadele

Magusad koolitused kõigile

Eesti ja Euroopa parimatelt kondiitritelt

Õppekava Gluteenivabad pagaritooted

Õppekava

Gluteenivabad pagaritooted

  1. Õppekavarühm Toiduainete töötlemine
  2. Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides):10

kontakttunde: 10, sh praktiline töö: 10

  1. Õppekava koostamise alus 

Õppekava koostamise aluseks on Pagar tase 4  kutsestandardi kompetentsid B.3 Pagar, tase 4 Kohustuslikud kompetentsidja B.3.3 Erinevatest jahudest pagaritoodete valmistamine.

  1. Sihtgrupp 

Koolituse sihtgrupiks on algajad pagarid, kondiitrid ja kokad. Sobib ka koduköögi küpsetajatele, ettevõtjatele, üldhariduskoolide ja kutsekoolide õpetajatele kes soovivad oma oskusi arendada.

  1. Õppe alustamise tingimused 

Nõuded puuduvad.

  1. Õppe eesmärk 

Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada erinevatest jahudest gluteenivabad pagaritooted.

  1. Õpiväljundid 

Koolituse lõpuks õppija:

  • valmistab ette vajalikud seadmed ja toorained;
  •  valmistab  tainad vastavalt retseptile;
  • tükeldab, kihistab, vormib ja kergitab ja küpsetab tooted vastavalt tehnoloogilisele juhendile;
  • teab toodete kvaliteedi näitajaid ja teab võimalike defektide ja vigade põhjuseid.
  1. Õppesisu 

Teema nimetus: Gluteenivabade pagaritoodete valmistamine.

  1. Gluteenivabade toodete valmistamise tehnoloogiad
  2. Gluteenivabad toorained ja nende erilisus
  3. Gluteenivabade toodete märgistamine
  4. Valmistoote sensoorne hindamine

  • Õppekeskkond 

Teoreetiline osa viiakse läbi õppeklassis, kus on õppetööks vajalik sisustus ja õppetehnika. Praktiliseks õppeks on 12-kohalised õppeklassid sisustatud järgmiselt: pagariahjud, kerkekapp, tainasegajad, pagarilauad, vahustajad, külmikud, kaalud jm väiketöövahendid. Puhastus- ja hügieenitarbed.

  • Iseseisev töö 

Puudub

  1. Õppematerjalide loend 

Koolitaja õppematerjalid ja tehnoloogilised juhendid

  • Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid 
  • Osalemine praktilises tegevuses.

Hindamismeetodid

Praktiline töö: pagaritoodete valmistamine ja analüüs.

Hindamiskriteeriumid: Tooted on valmistatud vastavalt tehnoloogilisele juhendile.

  • Kursuse läbimisel väljastatav dokument (tunnistus või tõend) 

Koolituse läbinutele väljastatakse tunnistus koolitusel osalemise kohta.

  • Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus 

Toiduainete töötlemise valdkonna kutseõpetaja, kellel on toiduainete töötlemise magistrikraat ja kutseõpetaja kvalifikatsioon ning täiskasvanute koolitaja töökogemus.